Farmaceutica REMEDIA Distribution & Logistics a fost partener la editia a 3-a a conferintei Tratamente Inovative in Oncologie desfasurata vineri, 3 martie 2017 la Centrul de Excelenta in Medicina Translationala din cadrul IC Fundeni.

 

Articol preluat de pe observator.tv

 

Suntem codaşi la capitolul luptă împotriva cancerului. Statul nu decontează analize genetice esenţiale

Europa ne bate obrazul când vine vorba despre lupta împotriva cancerului, iar bolnavii din ţara noastră mor fie pentru că nu au tratament, fie din cauza costurilor ridicate ale analizelor care le-ar stabili tratamentul corect. Medicii din Bucureşti scot în faţă tratamente inovative, dar arată cu degetul spre autorităţi când vine vorba despre finanţarea testelor genetice necesare fiecărui bolnav.

 

 

 

Cristina a primit în urmă cu trei ani un diagnostic crunt: cancer de colon. Ca şi cum n-ar fi de ajuns, câteva luni mai târziu medicii i-au descoperit şi metastaze la ficat. Singura ei şansă de-a scăpa cu viaţă au fost nişte teste genetice pe care le-a făcut pentru ca medicii să stabilească cea mai bună schemă de tratament.
-Până să ajung aici mi-a fost foarte greu, pentru că nu ştiam despre ce este vorba, când auzi de cancer e ca şi cum e ultimul drum. Probabil foarte scumpe, n-am aflat niciodată cât costă, fiind de ultimă generaţie, vă daţi seama. 

Costul testelor a fost asigurat de o firmă, însă sute de bolnavi din ţara noastră sunt sau au fost trataţi greşit, pentru că nu şi le permit. În prezent statul asigură 24 de tratamente inovative pentru bolnavii de cancer. CNAS nu decontează însă şi investigaţiile esenţiale în stabilirea tratamentului.

Iar privită din afară, ţara noastră nu stă deloc bine la capitolul lupta cu cancerul. Dovada este ultimul raport al organizaţiilor medicale internaţionale.
-Potrivit raportului, înregistrăm deficienţe majore în supravieţuirea bolnavilor de cancer şi rata de dezvoltare a noilor medicamente pentru tratamentul cancerului.

Iar în timp ce unii bolnavi visează la cele mai noi analize şi medicamente, alţi pacienţi cu cancer nu primesc nici măcar tratamentul clasic. Cel puţin 10 citostatice lipsesc acum de pe piaţă, ca urmare a scăderii preţului. 
-Vă daţi seama că noi trebuie să rezolvăm în primul rând această problemă, să facem rost de medicamente şi ulterior să modificăm în bine sau în rău tratamentul acestui pacient.

 

Iar lucrurile nu vor sta mai bine, spun asociaţiile, mai ales după ultima ieftinire cu 35%. Firmele se retrag din ţara noastră, din lipsa profitului.
-Suntem atenţi la tot ce se întâmplă, suntem în legătură atât cu Casa cât şi cu Ministerul, monitorizăm ce se întâmplă şi vom interveni prompt la orice derapaj. <02.18> 

Ţara noastră este pe locul I în Europa privind mortalitatea cauzată de cancer de col uterin. Şi alte tipuri de cancer plasează ţara noastră pe primele locuri la incidenţă, prevenţia fiind ultima armă a statului din ultimii ani.

 

 

 

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.