Farmaceutica REMEDIA Distribution & Logistics si TARUS Media au participat la “Simpozionul de Studii Clinice” desfasurat in data de 11 Octombrie 2019, la Hotel Intercontinental Bucuresti.
Prima ediție a Simpozionul de studii clinice a avut loc la București, reunind 35 de speakeri din 14 țări – profesioniști de renume din domeniu, reprezentanți ai companiilor internaționale conducătoare de studii clinice (CRO), din industria farma dezvoltatoare de medicamente, cadre universitare cu experiență în cercetarea clinică, reprezentanți ai autorităților de reglementare din România și din țări vecine, președinți ai asociațiilor companiilor conducătoare de studii clinice din România și din Europa.
Tema generală a evenimentului a fost „Accelerarea accesului pacientului la medicamente inovative” și, în cadrul discuțiilor, au fost abordate subiecte precum operarea studiilor, legislație și educație, optimizarea procesului de aprobare a inițierii studiilor clinice, cu efect asupra triadei pacienți – medici – bugetul statului, scopul fiind de a redefini locul României în ierarhia desfășurării de studii clinice în Europa.
În deschiderea evenimentului, dr. Diana Păun, consilier de stat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică, a afirmat că în România numărul de studii clinice este redus, fiind de opt ori mai mic de cât în Germania și de cinci ori mai mic decât în Italia. ”Deși accesul la studiile clinice s-a îmbunătățit în ultimii ani, există încă provocări privind accesul la noi medicamente și sustenabilitatea finanțării pe termen lung. De asemenea, există bariere administrative privind introducerea de noi medicamente, iar decalajul de la înregistrare până la introducerea lor este de peste 300 de zile”, a menționat consilierul de stat.
Dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București, a subliniat importanța organizării unui astfel de eveniment pentru accesul medicilor la informații actuale privind cercetarea și bunele practici clinice. ”Studiile clinice sunt o oportunitate excelentă pentru ca pacienții să beneficieze de cele mai noi medicamente și de investigații, pentru ca medicii să se informeze privind noile molecule apărute, precum și pentru sistem, având în vedere oportunitatea unui cost redus al tratamentului și investigațiilor. Susținerea studiilor clinice este importantă și necesară”, a spus dr. Cătălina Poiană.
Simpozionul, la care au participat aproximativ 200 de specialiști, s-a desfășurat sub patronajul EUCROF – Federația Europeană a CRO-urilor și a ACCSCR – Asociația Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România.
No Comment